Rapporten met Power BI


Tijdens de cursus worden de mogelijkheden verkend van rapporteren in de cloud. We gaan in op de betekenis van het vijf lagen model voor Business Intelligence.

> Verwerf inzicht over rapporteren in de cloud

> Ervaar de snellere manier van informatievoorziening: efficiƫnter rapportages maken t.o.v. traditionele rapportage methodes

> Meer tijd voor analyse: inschatten van de waarde van beschikbare data en verrijken van data door onderzoek van verschillende databronnen

Omschrijving

De veranderingen in de informatievoorziening voor organisaties gaan snel. In hoeverre kun je en moet je als controller nieuwe ontwikkelingen bijhouden? Veel bedrijfsrapportages zijn gebaseerd op methodes, die bogen op een solide verleden. Zo wordt voor de informatievoorziening vaak Excel gebruikt. Maar hoe goed Excel ook is in rekenen, het heeft zijn beperkingen. Delen is niet makkelijk en rapportages kunnen lastig, tijdrovend in onderhoud en mogelijk foutgevoelig zijn.

Veel rapportages zijn gebaseerd op data uit databases en andere (Excel) tabellen. Verrijkt met andere data ontstaat Business Intelligence, die door rapportages met andere in (of buiten) de organisatie wordt gedeeld. Microsoft heeft voor het rapporteren een nieuw product op de markt gezet: Power BI.

Power BI bestaat uit twee onderdelen, die naadloos met elkaar samenwerken:

  1. In Power BI desktop maak je een Data model: Je haalt tabellen uit verschillende bronnen binnen en verrijkt deze met Power Query, vervolgens combineer je deze, maak je relaties tussen de tabellen en daarna gebruik je DAX-functies om berekeningen te maken. Ook stel je de beveiliging in. Van het resultaat maak je een dynamische visualisatie.
  2. Vervolgens publiceer je het geheel in de cloud naar PowerBI.com. Daar stel je in wie gemachtigd is om het rapport in te zien, wanneer de verversing plaatsvindt en nog veel meer.

Tijdens de cursus worden de mogelijkheden verkend van rapporteren in de cloud. We gaan in op de betekenis van het vijf lagen model voor Business Intelligence. De cursus bestaat uit informatie over Power BI, de verschillen tussen Excel en Power BI, een uitgebreide kennismaking met Power BI desktop en wat je allemaal kunt doen en instellen in Power BI.com. We besteden aandacht aan de basis van beveiliging van jouw rapporten, waarmee je bepaalt wat de gebruiker, afhankelijk van zijn rol, te zien krijgt.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor controllers, die de toekomst willen verkennen of juist een jump-start in die toekomst willen maken.